20 Nov 2014

Saksankieliset maat vetävät yhä uudelleen puoleensa, monia meistä

Berliini on kaupunki, joka muuttuu koko ajan ja täällä riittää aina koettavaa. Kuten varmaan kaikki Berliinin ystävät tämän vahvistavatkin.

Berliinissä taidan olla käynyt 30 kertaa, tai ainakin yli 20. Ensimmäisen kerran taisi olla 1984 tai siinä paikkeilla. Yksi niistä 6 Interrail-retkistäni. Interrailejä siihen aikaan tehtiin ahkeraan...Hyvää yleissivistystä kertyi ainakin näiltä matkoilta. Niin, ja sitten vuodesta 1989 alkaen olen Berliinissä vieraillut kait joka vuosi, ja joinakin vuosina useammankin kerran. Näin vierailin siis myös pari kertaa jaetussa Berliinissä. Onneksi, noin niinkuin historiatietoutta ajatellen.

 Oleko muuten kiinnittänyt huomiota siihen, että joidenkin rautatieasemien ravintolat ovat todella makeita? Entisaikojen flavouria ja siten nostalgia-nostalgia fiiliksiä herätteleviä...Olikohan sen nyt Munchenissä, ainakin ennen. Ja myös Lausannessa, Sveitsissä. Muutamia mainitakseni. Niissä on kiva myös nostalgia-ruokia ja -juomia maistella, siis jotain perinteistä. Samalla kun tarkkailee ravintolan ja aseman elämää.

Eilen pistähdin pikaisesti myös Suomen Saksan -Instituutissa. Inistituuttihan juhli noin viikko sitten 20-vuosisynttäreitään. Eilen siellä vietettiin yhden harjoittelijoista läksiäisiä. Hienoa että insituutti on tarjonnut jo 20-vuoden ajan monelle suomalaiselle ja saksalaiselle opiskelijalle tai vastavalmistuneelle unohtumattoman harjoittelu-paikan. Ja myös näin saanut paljon tuoreita ideoita omaan tekemiseensä. Itselleni aika "CIMO-agenttina" Berliinissä, 20 vuotta sitten, oli käänteentekevä. Tässä instituutin sivuille äskettäin kirjoittamani blogini luettavaksenne, jos vaikka kiinnostaa selailla: "Saksan kanssa on kuljettu pitka matka"

Instituutti oli muuten ensimmäiset kymmenisen vuotta toisalla Berliinissä, nythän se sijaitsee Friedrichstrassen rautatieasemaa vastapäätä. Käväisinkin eilen katsastamassa Alt-Moabitissa, miltä entiset instituutin maisemat Alte-Meierein tuntumassa näyttävät.
Ja tältähän siellä näytti...

Niin, hienoa että pienellä Suomella on niinkin monta tiede- ja/tai kulttuuri-Instituuttia maailmalla. Ja kuinka monta sitten Saksalla kulttuuri-instituutteja maailmalla onkaan... En uskalla edes laskea eli lähes kaikkialla. Ja onneksi myös Suomeen on yksi Goethe-Institut ehtinyt...

Suomesta löytyy myös useita aktiivisia, tähän aihepiiriin liittyviä seuroja. Kuten Sveitsin Ystävät Suomessa , Helsingin suomalais-saksalainen yhdistys tai Suomi-Itavaltayhdistys. Ja niistä ainakin Sveitsin Ystävillä Suomessa on myös Facebook-sivusto. Tämän lisäksi tietysti Saksan suurlähetystö Suomessa on aina menossa aktiivisesti mukana.



No comments: